Gå till innehåll
Lindome BK
Lindome BK

Morgan, Markus och Lukas skördade framgångar på Europas största tävling

I bagaget hem från Eindhoven fanns både erfarenheter och euro.

Under den gångna helgen avgjordes inomhusturneringen Kings of Archery 2023 i Nederländerna. Med undantag för en paus under pandemieländet har den arrangerats årligen sedan premiären 2012 och successivt lockat fler och fler skyttar från världens alla hörn, vilket har fått den att segla upp som det största bågskytteeventet i Europa.

Förutom att den är en folkfest som samlar hobbyister, aspiranter, heltidsproffs, utställare, föreläsare och gamla vänner så är dess annorlunda tävlingsformat en stor anledning till att den är så populär. Deltagarna skjuter som vanligt från 18 m på 40 cm små tavlor, men poängzonerna är mer generösa. För recurve- och barebowskyttar räknas hela det gula området som 10 poäng (i normala fall ger den yttersta gula ringen 9 poäng). För compoundskyttar är 9-ringen fortfarande i spel, men en träff i den mellersta gula ringen – ofta kallad stortian – ger 10 poäng här. Vanligtvis ger den 9, precis som den yttersta, och bara för träffar i den innersta ringen – krysstian – får de 10.

Med en större 10-ring är drömmen om att pricka 10:an 90 gånger i rad mer uppnåelig, men då blir det gåtfullt nog ännu svårare att hålla tankarna och känslorna i styr.

På Kings of Archery skjuts först tre kvalomgångar som innefattar 30 pilar var (maxpoängen per omgång är alltså 300). Därefter väntar finaler och dit tar sig endast de åtta bästa i respektive klass eller alla som lyckas uppnå maximala 900 poäng, även om de är fler än åtta. För att vinna sin final måste man med tre pilar åt gången få ihop en högre poängsumma än motståndarna. Ifall ett flertal skyttar skjuter samma högsta summa så får det gänget tävla vidare i nästa set och så fortsätter det tills en enda finalist skjuter en högre summa än resten av fältet.

I år deltog 910 skyttar, varav 20 från Sverige, och av dessa representerades LBK av en trio som unnade sig en händelserik roadtrip dit: Marcus Axelsson (tävlande i klassen Barebow Men), Lukas Jacobsson (Recurve Men) och Morgan Lundin (Compound Senior Men).

I kvalet landade Marcus på 291 + 285 + 276 = 852 poäng, Lukas på samma slutsiffra med raden 284 + 283 + 285 och Morgan på 297 + 300 + 300 = 897. Med det resultatet blev Lukas 96:a av totalt 188 recurveherrar medan Marcus tog sig till final som 4:a av 83 barebowherrar. Tillsammans med ett par andra fick dock Marcus tyvärr tacka för sig i det första finalsetet, men en slutlig 7:e plats är snudd på bragdartat med tanke på att detta var hans mest prestigefulla tävling hittills – om man bortser från våra klubbmästerskap förstås. Riktigt bra skjutet! Om ni vill uppleva eller återuppleva Barebow Men-finalen så finns livesändningen här.

Marcus som en av finalisterna på sin första vända till Kings of Archery.

Outfiten var spot-on.

Samtidigt begicks tjänstefel i en annan del av Indoor Sportcentrum Eindhoven då produktionen valde att inte visa den rafflande uppgörelsen i Compound Senior Men, där Morgan och tysken Jens Asbach delade pole position, båda bara tre pinnar ifrån full pott. Segraren korades genom en shoot-off dem emellan: de skickade iväg var sin pil med målet att träffa närmast mitten och som så många gånger förr slutade det med att den ädlaste valören och fetaste prischecken gick till Morgan. Gratulerar!

Morgan sköt sig återigen till den bästa utsikten över publikhavet.

Nu hoppas vi att grabbarna hade bättre flyt med färjorna under hemresan – om inte alltför länge kör ju Allsvenskan igång igen.

Alla streamade finaler går att se här och alla resultat hittar ni här.

98% av alla människor kan inte hitta Lukas på denna bild. Om du tillhör de 2% som kan, kom och testa bågskytte hos oss!

Publicerad: 2023-11-15

Senast uppdaterad: 2024-02-12

Författare: Sara

Besöks- och postadress
Norra Hällesåkersvägen 60
437 34 Lindome

Kontakt
lindome-bk@telia.com